Van 1920 tot 2002
In 1920 werd besloten dat men ook in Grootegast hun muzikale behoeften tot uiting wilde brengen. In buurdorpen Grijpskerk en Sebaldeburen kon dit namelijk al wel. Zo werd CMV Oranje opgericht. Al snel deed zich het eerste probleem voor, er was nog geen dirigent. Na ieders goedkeuring werd besloten dat bakker Bulthuis uit Sebaldeburen het orkest zou gaan dirigeren. Na 4 jaar, in 1924 werd er mee gedaan aan een concours, dat plaatsvond in Engwierum. Op 21 juni reisde Oranje af naar het dorp, waar het orkest een teleurstellende 58 punten scoorde. Ondanks het tegenvallende resultaat bleef de sfeer binnen de vereniging goed.
Vanaf de jaren ’30 kende Oranje een opleving. Onder de dirigerende hand van Van de Helm promoveerde Oranje naar de ere afdeling. Helaas volgde op deze periode in de jaren 50 een tegenslag, het ledenaantal daalde enorm doordat de eerste fusie met Sebaldeburen ongedaan werd gemaakt. Ook de opkomst van de televisie aan het begin van de jaren 60 had een negatief effect op het ledenaantal. Onder leiding van dirigent de Weerd werd daarom eveneens een tamboerkorps opgericht. Beide orkesten stonden los van elkaar en traden alleen bij bijzondere gelegenheden op. In de jaren 70 doorstond Oranje opnieuw een zware tijd, waardoor activiteiten zelfs stil gelegd moesten worden. In 1978 blies de nieuwe dirigent Luinstra nieuw leven in Oranje, het ledenaantal steeg naar 25. Vanaf dat moment werd tijd gestoken in de toekomst van de muziek, namelijk de jeugd.
In 1988 behaalde Oranje onder leiding van conservatoriumstudent Jochem Hoekstra voor het eerst een eerste prijs in de tweede afdeling. In 1991 promoveerde Oranje zelfs tot de eerste afdeling van het NFCM, waarin ze lange tijd uitkwamen. Enkele jaren daarna nam conservatoriumstudente Akke Renkema de stok over, maar droeg wegens drukte na een jaar de leiding over aan Thom Zigterman. Oranje kende vanaf dat moment verschillende dirigenten en ervaarde pieken en dalen. Na Thom Zigterman stonden Jappie Dijkstra, Cor Hoekstra en Ria Fennema voor Oranje.
Van 2002 tot 2013
In 2002 nam Sietse Hamersma Oranje over. In 2005 won Oranje de titel Nederlands Fanfarekampioen in de derde divisie, met het stuk “Jello, the colours of my soul”. In de nasleep van deze overwinning trok Oranje richting Limburg, naar het Wereld Muziekconcours. Dit was de eerste keer dat zij meedeed sinds Oranje als fanfare optrad. Daar werd het stuk “Prevision” ten gehore gebracht en beoordeeld met 84 punten. In 2006 zette Oranje het succes voort en werd ze opnieuw Nederlands Fanfarekampioen met het stuk “Scadawerth”. De lijn van successen bleef. Na zes jaar droeg Sietse Hamersma de leiding over aan Anne van den Berg. Met Anne van den Berg bleef Oranje goed scoren. In 2009 ging Oranje opnieuw naar het Wereld Muziekconcours en behaalde ze wederom een goede score. In 2010 deed Oranje met een competitieve instelling aan de eerste Open Friese Fanfarekampioenschappen. Aldaar werden ze kampioen met het stuk “Flashback”. De behaalde 94 punten en de wisselbeker gingen mee terug naar Grootegast en geldt als voorbeeld voor wat Oranje nog wil presteren. Zo ging Oranje jaarlijks naar een concours, waar goede resultaten behaald werden. In 2013 stond het Wereld Muziekconcours weer op het programma en daar behaalde ze 94 punten, wat uiteindelijk een derde plaats opleverde in de tweede divisie.
Van 2013 – 2017
In november 2013 werd er besloten om te promoveren naar de 1e divisie. In april 2014 werd voor het eerst in de eerste divisie deelgenomen aan de ONFK, waar met 92 punten een tweede plaats werd behaald. Een jaar later werd op een concertconcours een mooie score van 90,33 punten behaald met onder andere het werk ‘Mästare alle söka dig’. Rob Goorhuis schreef het voor onze deelname aan het WMC in 2013 en inmiddels is het opgenomen in het repertorium voor de eerste divisie.
In 2016 was het verplichte werk op de ONFK ‘Armeense Rapsodie no. 3’ van Alexander Comitas. De uitvoering van Oranje werd beloond met maar liefst 95 punten, genoeg voor het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de eerste divisie!
De stijgende lijn van de laatste jaren zet nog steeds door. In 2017 stond deelname aan het WMC weer op de planning, ons debuut in de eerste divisie. ‘A Diamond for Parker’ van Rob Goorhuis was het verplichte werk en Marco Pütz schreef voor ons ‘. . . in other words . . .’ als keuzewerk. Met een gemiddelde score van 94,25 punten bleek na twee weekenden dat niemand deze score had overtroffen. Oranje mag zich de komende vier jaar Wereldkampioen noemen!
Van 2017 – 2021
Na het behalen van het Wereldkampioenschap ging het orkestleven uiteraard gewoon door. In november 2018 nam Oranje deel aan het concertconcours in Drachten. Het orkest bracht een mooi concertprogramma ten gehore, voor de laatste keer onder leiding van dirigent Anne van den Berg. Met een score van 94 punten en de koraalprijs was dit een waardige afsluiter van een mooie samenwerking.
Onder leiding van interimdirigent Jaap Musschenga vertrok het orkest aan het einde van dat seizoen naar het Duitse Rastede om daar mee te doen aan de Rasteder Musiktage. Het optreden werd door de juryleden beloond met een megascore van 98 punten. Omdat dit de hoogste score van alle deelnemers van het concertwedstrijden was mocht Oranje zich een jaar lang European Open Champion noemen!
Na de interimperiode van Jaap Musschenga werd Pieter Bosma aangesteld als nieuwe dirigent. Onder zijn leiding ging het orkest in maart 2019 naar het concertconcours in Zutphen en kregen zij voor de uitvoering van ‘A Farewell to Arms’ van Harrie Janssen, ‘A Movement for Rosa’ van Mark Camphouse en ‘Avalon’ van Jan Van der Roost een gemiddelde score van 91,25 punten. In 2020 stond deelname aan het ONFK op de planning, echter zorgde een pandemie ervoor dat de hele wereld op slot ging, repeteren was niet of nauwelijks mogelijk en alle evenementen werden afgelast. Wanneer de mogelijkheid zich enigszins voordeed begon Oranje weer met repeteren.
Van 2021 – heden
In goed overleg besloten Oranje en Pieter Bosma in 2021 afscheid van elkaar te nemen en werd Jan Werkman in oktober 2021 de nieuwe dirigent, in eerste instantie op projectbasis richting het WMC dat was doorgeschoven naar 2022. Op dat moment waren namelijk nog steeds beperkingen van kracht van de pandemie. Vanaf het begin van het seizoen 2021/2022 konden orkest en dirigent de repetities langzaamaan weer ‘normaal’ oppakken en zo kon de voorbereiding richting het WMC beginnen. Omdat de samenwerking tussen orkest en dirigent dermate goed beviel werd besloten om in januari 2022 Jan Werkman definitief aan te stellen als nieuwe dirigent van Oranje.
Het allereerste concours waar Oranje onder leiding van Jan Werkman aan deelnam was… het WMC! Het verplichte werk was ‘Paradise Cave’ van Jan de Haan en Eduard de Boer had voor ons ‘Angelus Koraalvariaties’ geschreven. Met een prachtige score van 94 punten, slechts 0,17 punten minder dan de winnaar, was een tweede plaats het uiteindelijke resultaat. De saxofoonsectie ontving daarnaast van de jury een Award voor de beste saxofoonsectie, een mooie opsteker!
In november 2022 kon eindelijk het Jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan (in 2020) plaatsvinden. Daarna kon het orkest zich gaan voorbereiden op deelname aan het ONFK, voor het eerst weer sinds 2016. De uitvoering van het verplichte werk ‘World of Wizards’ van Stijn Roels werd door de jury beloond met 94,67 punten en daarmee werd Oranje opnieuw Nederlands Kampioen in de eerste divisie!