ORANJE » Nieuws » Dubbele 2e plaats voor Oranje op IJsselfestival

Dubbele 2e plaats voor Oranje op IJsselfestival

  • Geplaatst op: 7 juni 2015

Op 6 juni vertrok Oranje met het C-, B- en A-orkest naar Westenholte (Zwolle) om deel te nemen aan het IJsselfestival, dat dit jaar voor de 18e keer georganiseerd werd.  Maar liefst 450 muzikanten verdeeld over 17 deelnemende verenigingen kwamen over de rode loper naar Het (Nieuwe) Anker in Westenholte om deel te nemen aan een spetterend muzikaal filmspektakel. Het festival bestond uit 2 onderdelen; overdag was de jeugd aan de beurt met als thema ‘It’s Movietime’ en de avond was gevuld met A-orkesten. De orkesten werden beoordeeld op een compleet programma waarin (voor de A-orkesten) minstens één werk van componist en jurylid Harrie Janssen moest worden opgenomen.

Klik hier voor de foto’s van het IJsselfestival 2015

C-Orkest na het IJsselfestival

Het C-orkest na hun optreden op het festival.

Na de loting mocht het C-orkest het eerste optreden van de dag geven. Het thema was zeer goed opgevolgd, want het podium werd gevuld met Flintstones, Musketiers en de Blues Brothers. Voor een aantal muzikanten was het de eerste keer dat ze op een festival speelden, dus de spanning was er zeker. Met veel energie speelden deze jonge muzikanten onder leiding van Dineke van der Ploeg de filmmuziek. Met een groot applaus van de volle zaal kunnen we zeker zeggen dat het C-orkest zich van haar beste kant heeft laten zien. Dit bleek ook uit de waardering van de jury; van de 9 deelnemende jeugdorkesten heeft het C-orkest een tweede prijs weten te bemachtigen!

Later op de middag was het de beurt aan het B-orkest. Onder leiding van dirigent Wouter van der Wal, die deze dag ook zijn verjaardag vierde, brachten ook zij filmmuziek ten gehore. Zij kozen voor The Gladiator, Colors of the wind (Pocahontas), Perhaps love, Happy (Despicable Me 2) en Pak maar m’n hand (De scheepsjongens van Bontekoe).  Perhaps Love werd uitgevoerd met 2 eigen solisten, namelijk Jantina Huizinga (trompet) en Janeska Hazenberg (cornet).

Nadat we met de hele vereniging genoten hebben van een uitgebreid buffet, bleef het A-orkest nog in Westenholte om te spelen in het avondprogramma. De loting bepaalde dat het A-orkest van Oranje als laatste zou optreden, wat  betekent dat het programma pas om 22.30 zou beginnen.

Het programma van het A-orkest begon overtuigend met het openingswerk Fanfare pour précedér la Péri (Paul Dukas), waarna solist Lourens Kuipers (euphonium) de zaal tot ontroering bracht met het solowerk Solitary Prayer (Marco Putz). Het werk van componist Harrie Janssen dat Oranje heeft gekozen om te spelen is de Spaanse Dans no. 2. Als laatste werk stond Mästare, alle soka dig (Rob Goorhuis) op het programma. Dit werk is ter gelegenheid van het WMC in 2013 speciaal voor Oranje geschreven, en het optreden op het IJsselfestival was voorlopig de laatste keer dat Oranje dit werk ten gehore bracht onder leiding van Anne van den Berg. Met veel energie van zowel de dirigent als de muzikanten werd het stuk nog één keer gespeeld. Alle werken werden door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd. Het uiteindelijke jury-oordeel was erg positief: ook het A-orkest behaalde de tweede prijs!

We kunnen terugkijken op een gezellige dag met alle leden van de vereniging. We konden terug naar Grootegast met de tweede plaatsen in beide onderdelen van het festival, zeker een prestatie om trots op te zijn!