ORANJE » Nieuws » HRFSTWND concertserie geopend met spetterend concert van Oranje en CMH

HRFSTWND concertserie geopend met spetterend concert van Oranje en CMH

  • Geplaatst op: 1 oktober 2015

Op 26 september heeft Oranje Grootegast de jaarlijks terugkerende concertserie HRFSTWND geopend in het prachtige theater De Spiegel in Zwolle. Wij deden dit samen met Christelijke Muziekvereniging Hattem o.l.v. Carlo Balemans. Dit was een geslaagde en bijzondere samenwerking aangezien onze dirigent Anne van den Berg in Hattem woont en in het verleden ook bij deze muziekvereniging lesgegeven en het jeugdorkest gedirigeerd heeft.

Oranje speelde voor de pauze. Opkomend vanuit de coulissen presenteerden de diverse secties zich aan het publiek met het werk ´La Folia´ van Antonio Vivaldi, speciaal voor Oranje gearrangeerd door Geert Jan Kroon en in Zwolle dus voor het eerst uitgevoerd voor publiek. Dit was overigens niet de enige primeur deze avond! Tijdens dit concert vond namelijk ook de wereldpremière plaats van ‘Hymn’. De jonge Groninger componist Arend Gerds schreef dit koraalmatige werk, gebaseerd op Psalm 117, ook speciaal voor Oranje.

Ons concert was eigenlijk een reis door de tijd met als wederkerend thema het ostinato, een kort muzikaal motief dat steeds wordt herhaald of verwerkt in een muziekstuk. Van oorsprong komt dit uit de volksmuziek. In de gespeelde werken ‘Just a Closer Walk With Thee’ en ‘O Magnum Mysterium’ vonden we niet alleen het muzikale ostinato maar ook het ostinato van het leven terug. De stukken gaan over de dood en de geboorte, wederkerende thema’s in het leven. Het geheel was een opmaat naar het laatste stuk dat wij deze avond zouden spelen, ‘Ostinati’ van Jan van der Roost. Zoals de titel al doet vermoeden zit ook in dit grote werk het ostinato verweven in melodische en ritmische thema’s.

Na de pauze was het de beurt aan de CMH die samen met koperkwintet Pelgrim Brass ook een gevarieerd programma ten gehore bracht. Bij het laatste stuk Erghan Diado werden ook de muzikanten van Oranje vanuit de zaal en later ook het hele publiek betrokken. Een fantastische afsluiter voor dit eerste HRFSTWND concert van 2015!

Na afloop waren de reacties van beide orkesten en het publiek alleen maar positief. Oranje kijkt met een goed gevoel terug op een mooi concert in deze fantastische zaal van De Spiegel.